Najčastejšie vám lekár poradí nekonzumovať mäso, napríklad pri dne, teda jednom z typov artritídy, vysokom cholesterole, či zlých pečeňových výsledkoch. Pokiaľ si svoj jedálniček bez mäsa ale neviete predstaviť, na trhu existuje viacero alternatív, ktorými túto surovinu nahradíte. Pri správnej príprave možno i zabudnete, že jete čisto rastlinné jedlá.

těstoviny
 
Sójové „mäso“
 
S týmto výrobkom ste sa už určite stretli. Asi pätnásť rokov dozadu, keď sa dostal aj na náš slovenský trh, išlo o neskutočný hit. Tieto sójové plátky jedli všetci. Starí, mladí, vegetariáni aj mäsožravci. Keďže nemajú žiadnu výraznú chuť a konzistenciou naozaj pripomínajú mäso, sú ideálnou náhradou. Príprava je veľmi jednoduchá a pri správnom dochutení dokážete obalamutiť aj tie najvyberavejšie jazýčky. Stačí ak tieto plátky na chvíľku namočíte do zeleninového, alebo kuracieho vývaru a následne povaríte asi desať minút. Ak ich pripravíte napríklad na spôsob paprikášu, alebo mäsa na smotane, získate veľmi podobný pokrm.
 
Ide o veľmi lacnú surovinu. Jeden balíček, ktorý postačí na výdatný obed pre jednu osobu, stojí okolo štyridsiatich centov. Kupujte však iba výrobky, ktoré nie sú vyrobené z GMO sóje.
 
Sójové párky
 
Tieto párky sú vyrobené prevažne zo sóje. Okrem toho však obsahujú aj rôzne strukoviny, niekedy kukuričnú, či pohánkovú múku a korenia. Ak si zakúpite kvalitný produkt, ich chuť naozaj pripomína klasické, mäsové párky. Jediným výrazným rozdielom je ich konzistencia. Ak si ich z nich pripravíte napríklad hotdog, spolu s horčicou a kečupom rozdiel ani nepocítite. Rovnako ako v prvom prípade, však kupujte iba výrobky bez GMO surovín.
 
soja

Sójová šunka
 
V hlavných úlohách máme opäť sóju. Jej konzumácie sa nemusíte vôbec báť. Zlú povesť si vyslúžila práve kvôli spomínaným geneticky modifikovaným potravinám, pretože práve táto plodina, je takýmto spôsobom pestovaná najčastejšie. V skutočnosti však obsahuje veľmi veľa dobrých tukov, bielkovín a neobsahuje žiaden cholesterol. Sójová šunka, klobása, alebo iné napodobeniny mäsových polotovarov, sa chuťou približujú asi najviac.