Staňte sa flexitariánom
Celá myšlienka flextariánskej diéty, alebo skôr životného štýlu, pochádza z dielne americkej odborníčky na výživu a stravovanie, Dawn Jackson Blatner. V podstate sa jedná o miernejšiu formu vegetariánstva, teda potraviny živočíšneho pôvodu sú povolené, avšak v obmedzenom množstve. Preto ide o ideálnu alternatívu pre tých, ktorí chcú žiť zdravšie, no nechcú zo svojho jedálnička úplne odstrániť mäso.
Základom tejto diéty je hlavne čerstvá a surová zelenina, ovocie, strukoviny a ďalšie potraviny rastlinného pôvodu. Tie by mali tvoriť základ vášho jedálnička. Dôležité je, aby ste väčšiu časť plnohodnotných bielkovín prijímali z rastlinnej potravy a nie tej živočíšnej. V tomto smere je vhodná hlavne sója a výrobky z nej, teda tofu, mlieko, alebo tempeh. Vysoký obsah bielkovín sa nachádza aj v spomínaných strukovinách. Z ovocia stojí za spomenutie avokádo a zo zeleniny hrášok. Rovnako bohatým zdrojom bielkovín sú aj orechy.
Čo konzumovať vo zvýšenej miere
- rastlinné mlieka (sójové, ryžové, mandľové, kokosové…)
- celozrnné pečivo
- celozrnné obmeny klasických príloh- napríklad bulgur, pohánka, pšeno, quinou, alebo kuskus
- zelenina všetkého druhu – mala by byť tepelne neupravená
- ovocie
- citrusové plody
- sladké a farebné zemiaky (v porovnaní s našimi klasickými zemiakmi obsahujú viac vlákniny, minerálov a vitamínov)
- strukoviny (šošovica, hrach, fazuľa- aj menej tradičné druhy ako napríklad fazuľky mungo)
- rastlinné klíčky
- orechy všetkého druhu
- kvalitné rastlinné oleje ( olivový, tekvicový, makový, orechový…)
Čomu sa vyhnúť
Obmedziť by ste mali hlavne výrobky z bielej múky, rafinovaného cukru a tepelne spracované pokrmy. Mäso, vajíčka a mliečne výrobky si dopriať môžete, avšak v obmedzenom množstve. Najlepšou alternatívou sú napríklad vajíčka a mäso z voľného chovu. Vyhnúť by ste sa mali najmä spracovaným mäsovým výrobkom, ako je šunka, klobása, párky, slanina, alebo saláma.