Na tému šport sa v súčasnosti vedie množstvo diskusií. Sú lepšie kolektívne alebo individuálne športy? Je zdravšie kardio alebo posilňovanie? Aké faktory vplývajú na psychiku športovca? Poďme si to rozobrať pekne po poriadku.

rugby
 
Tím alebo jednotlivec?
Oboje má svoje výhody, aj nevýhody. Tak napríklad viac hráčov pokope sa musia učiť spolupracovať. Vzájomne sa motivujú, spolu oslavujú víťazstvá, hľadajú príčinu prehier.
Na druhej strane jednotlivec to musí zvládnuť sám. Potrebuje vedieť byť sám sebe tzv. „mental coach“. To znamená, že sám zvláda stres, rovnako ako aj iné psychické záťaže. Osamelý hráč nikdy nezažije ten skvelý pocit, zájsť si s tímom po zápase do pizzerie a patrične to osláviť.
 
Kardio alebo posilňovanie?
Inak povedané: Všetko pomaly, či určité svaly rýchlo? Kardio utužuje športovca po vonkajšej aj po vnútornej stránke. Vďaka nemu môžeme spoznať nových ľudí, rovnakých nadšencov ako sme my sami. Pohyb na čerstvom vzduchu je taktiež prospešný pre naše telo. Ja osobne si neviem predstaviť nič lepšie, ako vybehnúť si po ťažkom dni na chvíľu do prírody.
Toto však chýba vo fitness centre. Rýchle naberanie svalovej hmoty popri počúvaní fitness pesničiek. A to všetko popri hádaní, na čo všetko vôbec dané stroje vlastne slúžia. Na rozdiel od pohybu na čerstvom vzduchu môže byť fitko preplnené ľuďmi, čo môže u introvertov vyvolávať pocit nekomfortu.

běžec
 
Z čoho pramení tlak na vrcholového športovca?
Samozrejme že z niekoľkých faktorov. Tlak verejnosti na dôležitosť víťazstva, strata súkromia (kvôli všadeprítomným novinárom a fanúšikom), obavy o stratu práce spolu so stratou sponzorov, stereotypnosť povolania (napríklad u plavcov), atď., atď…
Jednoducho povedané, byť športovcom vôbec nie je také ľahké ako sa zdá. Je to poriadny tlak, avšak pre zdravie je veľmi prospešné si ho vytrpieť. Určite to oceníte hneď, ako sa objavia výsledky.